Cuba staat niet bepaald bekend als een land met een goede lokale keuken. Rijst met bonen vormt het belangrijkste gerecht en de meeste Cubanen eten dit voor zowel de lunch als het avondeten. In de meeste restaurants waar Cubaanse gerechten worden geserveerd kun je doorgaans kiezen uit een gerecht met varkensvlees, kip of vis van de grill, zonder toevoegingen als saus of kruiden. Daarnaast staat er ook vaak garnalen en kreeft op het menu, twee gerechten die gelukkig met wat meer smaak en saus worden klaargemaakt. Over het algemeen zie je weinig groenten in de gerechten, behalve zwarte bonen. Wel worden de meeste gerechten geserveerd met een salade van komkommer, tomaten en kool.
 
 

Vegetarisch eten in Cuba?

Vegetariërs hebben helaas niet zo veel keus in Cuba. Het land is niet ingericht voor diegenen die geen vlees en vis eten. Vrijwel elke hoofdmaaltijd bestaat uit vlees, vis of seafood. Met wat moeite kun je vaak nog wel een eitje of en bordje met kaas krijgen. Niet echt om over naar huis te schrijven. Door vaker in een casa particular te eten, waar je bij de gastvrouw kunt aangeven wat je wel en niet eet, heb je meer kans op een lekkere maaltijd dan in een restaurant, want vegetarische gerechten staan niet vaak op de kaart. Overigens komt hier de laatste jaren wel wat verandering in; zo komen er hier en daar vegetarische restaurants (de eerste en misschien wel beste is El Romero in Las Terrazas) en ook in Italiaanse restaurants kun je altijd wel een vegetarische pasta of pizza krijgen